Po kontrolních testech z přírodovědy pro 4. a 5. ročník spatřila světlo světa také vlastivěda. Stejně jako v předchozím případě jsem vytvořila sadu kontrolních písemných testů pro žáky 4. a 5. ročníku. Jsou vytvořené v souladu s RVP tak, aby bylo možné je využít bez ohledu na to, jakou konkrétní učebnici nebo jiný výukový materiál ve třídě využíváte. Mojí snahou bylo, aby žádný test nebyl stejný (pokud to téma dovolilo) a aby se v něm nacházelo pestrobarevné schéma úkolů. Najdete tam různé doplňování, spojování, vybarvování, křížovky, testy abc, odpovědi ano - ne, přesmyčky, tabulky apod. Gró testu je vždy práce s textem, která mimo jiné rozvíjí čtenářskou gramotnost žáků a umožňuje slabším žákům si zopakovat informace daného tématu. 


Testy jsou jako vždy vytvořené kompletně na celý školní rok, to znamená, že už nebudete potřebovat jiný materiál. Obsahují celé téma, kdy vyzdvihovány jsou ty nejdůležitější informace, které by si měl každý žák z daného tématu odnést. Může se Vám stát, že některý dílčí kus učiva nebudete se žáky probírat či naopak Vám tam bude nějaká jeho část chybět. V tomto ohledu jsme se snažila, aby k takovéto situaci nedocházelo, nicméně zabránit jí úplně nelze, protože každá škola a každý učitel si dané téma učí po svém a pro každého může být důležitá jiná část. Doporučuji pak tuto otázku vynechat, případně si ji ručně dopsat. 

Snažila jsem se, aby testy nebyly úplně složité, ale ani úplně jednoduché. Principem je to, že pokud je první část testu těžká a složitá, druhá část testu je naopak jednodušší, aby žák nebyl přetěžovaný a naopak. Zvládnout by jej v základu měli všichni žáci, a to i ti slabší. 

Na závěr je vždy hodnotící obdélník/čtvereček. To, zda si ho vyplní žáci v rámci sebehodnocení nebo ho vyplní učitel známkou/smajlíkem apod. jsem nechala čistě na kompetenci učitele. Vše je detailně vysvětleno v učitelské metodice, která je součástí materiálu, stejně jako kompletní výsledkové listiny na konci.

Může se stát, že ač testy prošly několikrát detailní kontrolou, vloudila se do nich chyba. Někdy jsem v průběhu tvoření úkol ještě upravovala nebo zcela měnila, případně jsem se mohla dopustit překlepu apod. Prosím proto všechny, kteří by ji případně objevili, aby se na mě obrátili a já ji mohla napravit. Díky Vám a Vaší zpětné vazbě se moje materiály stávají lepšími a lepšími!

Přeji, ať se Vám testy líbí a ať splní Vaše očekávání! 

Šárka

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat osobní údaje. Své nastavení můžete spravovat.