Materiál, který vám nyní představuji, je tak trochu mým návratem do žákovských let na základní škole. Verzi tohoto zkoušení používala moje úžasná paní učitelka na občanskou výchovu a byl to systém, který mi jako trémistce opravdu hodně vyhovoval a díky kterému jsem měla šanci dosáhnout v předmětu skvělých výsledků jako ostatní moji spolužáci. Zkoušení bylo příjemné, rychlé a hlavně efektivní. Vím totiž, jak těžké může být pro žáka předstoupit před hordu spolužáků, kteří na něj nepřetržitě zírají a snažit se do toho vypotit nějaké inteligentní a hlavně správné odpovědi, když v tu chvíli ani nevíte, jak se jmenujete :-) Proto jsem se snažila o materiál, který by jim mohl jejich veřejné vystoupení trochu ulehčit.

Jedná se o začátek větší série, kterou bych ráda kompletně zveřejnila do konce ledna. Je určená pro žáky 4. a 5. ročníků do výuky přírodovědy a vlastivědy na 1. stupni. Volně navazuje na "Kontrolní písemné testy" které můžete pro oba dva ročníky a pro oba dva předměty zakoupit zde na webu. Není ale nutností tyto materiály pro použití ústních otázek mít. Pokud dáváte před písemnou formou zkoušení přednost té ústní, postačí vám pouze tento materiál bez zakoupení písemných testů. 

Jedná se o ucelený soubor otázek pro ústní zkoušení, který je primárně určený pro kontrolu fixace osvojených poznatků učiva z přírodovědy ve 4. a 5. ročníku. Lze jej využít bez ohledu na to, jaké konkrétní učební materiály ve 4. a 5. ročníku využíváte. Otázky jsou připraveny obecně, jejich základní rozdělení vychází z učiva uvedeného v RVP ZV tak, abyste splnili veškeré zadané cíle. Rozdělené jsou do několika tematických celků, které jsou uvedeny na začátku souboru v učitelské metodice. Zde také najdete číselné rozdělení otázek v jednotlivých tématech, takže si je můžete postupně přidávat podle toho, jaké téma právě se žáky probíráte. 

Žáci i učitel si při využití tohoto materiálu ověří, jaké úrovně osvojení poznatků v daném tématu dosáhli během určitého časového období při výuce přírodovědy nebo vlastivědy. Připravené jsou na celý školní rok, to znamená, že už nepotřebujete jiný materiál tohoto typu. Otázky jsou rozdělené na jednotlivé karty, které doporučuji pro delší trvanlivost zalaminovat. Žáci si s nimi při zkoušení rádi hrají a bez laminace by vám dlouho nevydržely v jednom kuse :-)   Jednotlivé karty jsou opatřeny konkrétním číslem, kterému odpovídá i kolonka v učitelské kartě, kam si může učitel zapsat správnou odpověď. Ty najdete na konci tohoto souboru. 

Učitelské karty jsou záměrně prázdné. Je to z toho důvodu, že verze daných odpovědí se můžou škola od školy lišit. Někteří kantoři upřednostňují a dávají prioritu jiným pojmům než jiní. Abych zachovala obecnost využití, zvolila jsem variantu, kdy si učitelé dopíší odpovědi dle sebe. Tyto karty pak slouží buď čistě pro jeho vlastní kontrolu, nebo můžou být využity jako zpětná kontrolní vazba pro žáky při tzv. samo zkoušení (případně při zkoušení ve dvojicích, skupině apod.).

V případě, že některé učivo v dané škole neprobíráte, stačí otázku vyřadit a nepoužít. Pokud vám naopak bude nějaká otázka chybět, jsou na konci souboru vložené prázdné otázky, které si můžete dle svého dopsat. Jako příklad udávám dělení hub, kdy někteří učitelé namísto 3 skupin (jedlé, nejedlé a jedovaté) učí pouze 2 skupiny (jedlé s nejedlými dohromady a pak jedovaté). 

To, jakým způsobem bude ústní zkoušení probíhat, kolik otázek si žák tahá, kolik času má na přípravu je zcela v kompetenci učitele a jeho domluvy se žáky. Stejně tak je zcela v kompetenci každého učitele hodnocení tohoto zkoušení. Doporučuji ale, aby se po každém zkoušení ohodnotil žák sám v podobě zpětné sebereflexe. Snadněji si tak uvědomí, kde udělal chybu, kterou otázku neznal, co je potřeba se ještě doučit, natrénovat apod.

Pro některé otázky jsou připravené tzv. demonstrační obrázky (např. popiš částí těla byliny), které má žák dostat spolu s danou otázkou již na tzv. „potítko“, aby si mohl odpověď natrénovat. 

Otázky lze organizačně využít nejen na individuální, ale také hromadnou práci žáků. Může být využit také jako materiál vhodný pro práci dvojic či vícečlenných skupin. Stejně tak je možné je využít nejen na ústní, ale také písemné zkoušení žáků, kdy žáci odpověď zapisují například do sešitu nebo na prázdný arch papíru.

Věřím, že se vám budou líbit stejně jako písemné testy, které u vás mají obrovský úspěch. Moc vám všem za to děkuji a přeji, aby vám i tento materiál dělal opravdovou radost! Jako vždy prosím o zpětnou vazbu, pokud byste v něm našli nějakou chybu, ať ji mohu opravit a materiál tak ještě zdokonalit. 

Děkuji, že dodržujete pravidla při jeho využití!

Šárka

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat osobní údaje. Své nastavení můžete spravovat.