SADA - Začínáme v 1. třídě

V 1. třídě je nejnáročnější organizace práce. Proto mnoho učitelé, kteří začínají v 1. třídě tápou, jak si vše zorganizovat a čím vlastně vůbec začít.
Představím Vám tři produkty, které mi práci značně usnadnily a děti vedly k větší samostatnosti.
1. PRAVIDLA TŘÍDY

Úplně nejlepší je, když si je s dětmi můžete vytvořit sami. Pokud však si na to netroufáte, nebo nemáte jen čas, můžete použít již vytvořená.

Mezi základní principy tvorby pravidel patří, že by jich nemělo být moc. Úplně postačí max. 5-6 pravidel, aby si je děti pamatovaly a osvojily. Příliš mnoho pravidel je kontraproduktivní.

Dále doporučuji se vyhýbat negacím. Je lepší formulovat pravidla pozitivně, např. místo NEBĚJTE, použít například formulaci PO TŘÍDĚ SE POHYBUJEME POMALU. 

Obsah je stejný, liší se forma. Sami víme, co udělá například věta: Neolizujte zmrzlé zábradlí :-)).
Pravidla nestačí ve třídě jen vyvěsit, je potřeba s nimi aktivně pracovat. Jenže, co to znamená?

V 1. třídě doporučuji pravidla zavádět postupně, tedy každý týden jedno pravidlo a průběžně ho vyhodnocovat. například: Co myslíte, daří se nám toto pravidlo již naplňovat? Proč ne? 

Co by nám pomohlo, abychom si pravidlo dokázali lépe osvojit a přijmout za vlastní?
Dalším bodem pro aktivní práci s pravidly je, abychom se v případě porušení ptali, např.: Co myslíš, že jsi neuděl/a správně? Víš, které pravidlo jsi porušil?
Pro prvňáčky jsem připojila k pravidlům i omalovánku se stejnými obrázky, aby si žáci mohli postupně vybarvovat pravidla, která se snažíme mít osvojeny.



2. CO SI MÁM NACHYSTAT?

Pokud jste již učili v 1. třídě tak víte, že toto je pro žáky opravdu náročné a musíme je učit pozvolna. Navíc mnohé instrukce vyšumí a žáci se pořád doptávají na stejné věci.

Osvědčily se mi kartičky na magnetickou tabuli. Vždy o přestávce jsem na tabuli dala to, co mají mít žáci na lavici. Například, že na výtvarnou výchovu si nachystají na lavici ubrus, 

vodové barvy, štětec a kelímek na vodu.
TIP 1: Pokud máte více pracovních sešitů (např. Živá abeceda, Grafomotorika), osvědčilo se mi nakopírovat přední strany těchto titulů a vyvěsit ke kartičce učebnice.
TIP 2: Osvědčuje se i mít vzorovou lavici, kde dané věci dáte a žáci si podle toho uspořádají si svou lavici (krásný příklad koordinace oko - ruka v praxi :-)).
Kromě kartiček k chystání věcí tam mám i kartičky, kam půjdeme (kino, divadlo), ale také, co si mají žáci další den přinést, či zda mají domácí úkol. 

Měli jsme rituál, kdy vždy na konci vyučování jsme si připomínali, co nás zítra čeká. 



3. ROZVRH HODIN

Používala jsem velký bez textu, jen se symboly předmětů.  Měla jsem ho na magnetické tabuli, takže rozvrh i plnil funkci výzdoby třídy.

Naší snahou je vést děti k samostatnosti.
Rozvrh nám pomáhá:

- s výukou dnů v týdnu: Co máme dnes? Co bylo včera? Co bude zítra?

- uvědomění si pojmů vyučovací hodina x přestávka (hodina = kartička se symbolem, přestávka = mezera mezi dvěma kartičkami)

- rozlišení malá x velká přestávka (po 2: vyučovací hodině je velká přestávka ...)
Aby děti se dokázaly aktuálně orientovat v čase, používala jsem velký barevný magnet, který jsem vždy umisťovala na aktuálně probíhající hodinu nebo přestávku.

Po čase již děti samy se dokáží v rozvrhu orientovat.
Všechny tři produkty jsem Vám svázala do cenově výhodnějšího balíčku. Klidně napište, jak se Vám s produkty pracovalo, ev. co pomáhá Vám s organizací v 1. třídě. 

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat osobní údaje. Své nastavení můžete spravovat.