PRAVIDLA VE TŘÍDĚ

Zamýšleli jste se nad tím, proč je důležité mít vyvěšená pravidla na viditelném místě ve třídě? Ano, tak si to pojďme společně shrnout.

Ať už pravidla vytvoříte společně ve třídě na začátku roku nebo je vytvoříte nebo si je stáhnete, vždy Vám pomohou vytvářet harmonickou atmosféru ve třídě, podporují bezpečí, odpovědnost a respekt mezi žáky a umožňují efektivnější a příjemnější učební prostředí pro všechny.

Mít pravidla vyvěšená ve třídě je důležité z několika důvodů:

1) Jasná vodítka: Pravidla poskytují žákům jasný návod, jak se chovat ve třídě. Tím se snižuje zmatek a pomáhá se vyhnout nedorozuměním ohledně toho, co je v rámci chování přijatelné.
2) Bezpečné prostředí: Pravidla, která zdůrazňují respekt a bezpečí, přispívají k vytvoření příjemného a bezpečného prostředí pro všechny žáky. Díky nim se žáci cítí chráněni a respektováni a mohou se lépe soustředit na učení.
3) Prevence problémů: Pravidla mohou sloužit jako preventivní opatření, která předcházejí problémům ve třídě. Když jsou žákům známy očekávání ohledně jejich chování, mají větší motivaci jednat odpovědně a vyhýbat se nevhodným situacím.
4) Zodpovědnost a samostatnost: Pravidla pomáhají žákům rozvíjet zodpovědnost za vlastní jednání. Když mají jasnou představu o tom, co se od nich očekává, jsou povzbuzováni k převzetí odpovědnosti za své činy a učí se rozhodovat nezávisle.
5) Vzájemný respekt: Vyvěšená pravidla podporují vzájemný respekt mezi žáky a učiteli. Všichni mají společný základ, na kterém mohou stavět vzájemné vztahy založené na úctě, ohleduplnosti a porozumění.

Pokud se rozhodnete vytvořit je společně se žáky, zde máte malý návod, jak na to:

Určení pravidel společně s dětmi na začátku školního roku je skvělý způsob, jak je zapojit do procesu a posílit jejich pocit vlastnictví a odpovědnosti. Zde je postup, jak to můžete udělat:
1) Zahajte diskuzi: S dětmi se sejděte a povězte jim, že chcete společně vytvořit pravidla pro jejich třídu. Vysvětlete, že tato pravidla pomohou vytvořit příjemné a respektující prostředí pro všechny.
2) Sdílejte příklady: Zeptejte se dětí, co si myslí, jaká pravidla by měla být ve třídě. Pokud mají problém s nápady, můžete jim poskytnout několik příkladů, například respektovat ostatní, naslouchat, chovat se bezpečně apod.
3) Podporujte jejich nápady: Každý nápad, který děti předloží, je důležitý. Podporujte jejich příspěvky a povzbuzujte je, aby se aktivně účastnily diskuse.
4) Diskutujte o důsledcích: Když se objeví nějaký nápad, diskutujte společně o tom, jaký dopad by mělo jeho dodržování na všechny ve třídě. Pomozte dětem pochopit, proč jsou určitá pravidla důležitá.
5) Formulujte pravidla: Na základě diskuze s dětmi sestavte seznam pravidel ve spolupráci s celou třídou. Ujistěte se, že pravidla jsou srozumitelná, stručná a pozitivního charakteru.
6) Podepište pravidla: Po dokončení seznamu pravidel si je vytiskněte nebo napište na větší papír. Poté si je společně s dětmi podepište, což symbolizuje jejich souhlas a závazek k jejich dodržování.
7) Vyvěste pravidla ve třídě: Pravidla vyvěste ve třídě na dobře viditelné místo, aby byla pro všechny viditelná a připomínala je.

Důležité je, aby se děti cítily zapojené a slyšené při vytváření pravidel. Tímto způsobem budou mít větší motivaci a angažovanost při jejich dodržování ve třídě.

Doufám, že můj článek o důležitosti vyvěšení pravidel ve třídě pomohl alespoň několika učitelům. Ráda bych poděkovala všem, kteří si přečetli článek a našli v něm inspiraci. Vaše reakce a zpětná vazba mě motivují k dalšímu sdílení učebních tipů a osvědčených postupů. Těším se na další příležitosti sdílet další tipy, strategie a inspiraci s vámi všemi. Děkuji vám za vaši podporu a připojte se ke mně na dalších dobrodružstvích ve vzdělávání!

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat osobní údaje. Své nastavení můžete spravovat.